dijous, 31 de març del 2011

Preparem les parades per a la primavera



Com que ja tenim la primavera aquí, hem de plantar les noves hortalisses. Per això hem tret les herbes i collit les que encara quedaven. El proper dissabte alguns pares vindran a fangar la terra i tornar a posar compost abans de plantar.

Hem hagut d'arrencar les cols lombardes que no s'han cabdellat i també les remolatxes que s'han quedat petites.

La patatera ja brota!


Només han fet falta dues setmanetes i força pluja per a què la patatera ja tregui els primers brots.

dimarts, 29 de març del 2011

Arriba la primavera ... i també el pugó

La primavera ja ha arribat i amb ella el primer pugó que ens visita a l'hort. Les escollides han sigut les faveres. De moment està concentrat en una planta. Anirem fent el seguiment a veure si caldrà actuar!

Les pesoleres ja comencen a tenir tavelles


Qui ens ho havia d'anar a dir... Amb les gelades del mes de gener ja les donàvem per mortes i ja comencen a tenir les primeres tavelles. Algun afortunat encara podrà menjar pèsols del nostre hort!
.

dilluns, 28 de març del 2011

Fem parada: cebes i alls tendres



El dijous passat vam tornar a fer la parada. Com que es comença a acostar el temps per plantar i semblar les noves hortalisses vam collir totes les seves i els alls tendres.

diumenge, 20 de març del 2011

Plantem una patata

Aquesta patata va ser l'afortunada! Com que ja estava grillada, estava a punt per a ser plantada.

Només n'hem plantat una perquè les patates es cullen a l'estiu quan ja no som a l'escola. De tota manera a en Joan li va semblar que era molt interessant que en plantéssim una per a poder fer-li el seguiment.

La va plantar d'una manera tota curiosa. Va posar la patata a sobre el terra. Llavors la va cobrir amb compost i fems i tot voltant hi va posar una mica de palla per aguantar la terra. Sembla ben bé un niu de cigonyes!

A final de curs podrem fem com si arrenquéssim la planta i seguirà tot, patates i arrels.

De patata

dissabte, 19 de març del 2011

II Jornades Horts Ecològics Escolars a Girona



El passat dimecres quatre representants de l'escola van assistir a les Segones Jornades Horts Ecològics Escolars organitzades per l'Ajuntament de Girona. Ens va semblar que amb l'hort acabat d'estrenar podíem aprendre moltes coses dels especialistes i de les escoles que presentaven les seves experiències. I realment va ser així.

Destaquem de les ponències:

* La xerrada de Xènia Torras, enginyera que està treballant activament per a la recuperació de varietats locals i tradicionals d'hortalisses, responsable del Projecte Esporus i membre de l'Associació l'Era.
Ens va iniciar en conceptes tècnics com Biodiversitat cultivada, erosió genètica, banc de llavors, germoplasma...I ens va explicar en què consisteix el Projecte Esporus, i la feina que fa l'Associació l'ERA. 
També ens va fer una classe pràctica i ens va explicar com podíem recollir i guardar les nostres pròpies llavors per utilitzar-les en anys posteriors.

Com a curiositat: heu sentit a parlar mai de l'enciam de tres ulls?  I de la mongeta de metro o de  l'esbergínia blanca? A la pàgina web del projecte Esporus podeu trobar un catàleg de les espècies que s'encarreguen de recuperar i preservar.

*  La presentació que van fer els dos alumnes de 6è de Primària de l'escola Montfalgars i també la de Guillem Furtet estudiant de batxillerat al voltant de l'agricultura biodinàmica, que pretén aconseguir un equilibri entre el cosmos i la terra, i que segueix un calendari de plantació específic.

* La col·laboració entre instituts de secundària i escoles bressol que es duu a terme en diferents centres educatius de la ciutat de Girona. Els horts: de l'institut a l'escola bressol.

* Les idees de Montse Bofill, ànima dels tallers que es fan als horts de les escoles de Girona i responsable del Projecte Hort i Cultura de l'Ajuntament de Girona, sobre activitats didàctiques que podíem fer al voltant de l'hort escolar.

Realment ens vam adonar de la immensa quantitat de cultura que envolta un fet aparentment tan senzill com cultivar un hort ecològic i de la quantitat d'activitats i aprenentages que pot generar.

Conclusió: Estem molt contents d'haver iniciat el Projecte de l'Hort, un projecte que ja fa temps s'està aplicant amb molt d'èxit a altres escoles, i amb les noves idees i propostes de les jornades continuarem aprenent plegats, mestres i alumnes.

divendres, 18 de març del 2011

L'hort ecològic de l'INS de Vilablareix

Acabem de descobrir que el nostre hort té un cosí germà! Viu a Vilablareix i déu-n'hi-do quines hortalissesque produeix! Aquí us deixem l'enllaç però també l'hem afegit a la llista d'enllaços d'interès per si voleu entrar-hi de tant en tant.

dijous, 17 de març del 2011

Quina meravella!


Feia dies que no us penjàvem cap foto de tot l'hort.  Ja veieu quines faveres tan fantàstiques que tenim! Just darrere les cols llombardes i més enllà les bledes, els alls i les cebes...

dimarts, 15 de març del 2011

Col-raves



Aquesta era una hortalissa molt desconeguda per a nosaltres i vam pensar que també per a les famílies. Per això quan les vam vendre les vam acompanyar d'un petit full informatiu on s'explicava com es podia menjar.

Generalment es menja ratllada a l'amanida però tot seguit teniu una colla de recptes que hem trobat a internet. Haureu de practicar, però, el vostre francès!

Receptes (en francès)
Informació nutricional

Tornem a fer la paradeta!

La setmana passada vam collir una bona colla d'hortalisses i vam poder fer altra vegada la parada que tan ens agrada. En aquesta ocasió els encarregats van ser els nois i noies de 6è. Va collir bledes vermelles, cebes tendres, julivert i col-raves. Feia molta patxoca tot plegat!