dissabte, 19 de març del 2011

II Jornades Horts Ecològics Escolars a Girona



El passat dimecres quatre representants de l'escola van assistir a les Segones Jornades Horts Ecològics Escolars organitzades per l'Ajuntament de Girona. Ens va semblar que amb l'hort acabat d'estrenar podíem aprendre moltes coses dels especialistes i de les escoles que presentaven les seves experiències. I realment va ser així.

Destaquem de les ponències:

* La xerrada de Xènia Torras, enginyera que està treballant activament per a la recuperació de varietats locals i tradicionals d'hortalisses, responsable del Projecte Esporus i membre de l'Associació l'Era.
Ens va iniciar en conceptes tècnics com Biodiversitat cultivada, erosió genètica, banc de llavors, germoplasma...I ens va explicar en què consisteix el Projecte Esporus, i la feina que fa l'Associació l'ERA. 
També ens va fer una classe pràctica i ens va explicar com podíem recollir i guardar les nostres pròpies llavors per utilitzar-les en anys posteriors.

Com a curiositat: heu sentit a parlar mai de l'enciam de tres ulls?  I de la mongeta de metro o de  l'esbergínia blanca? A la pàgina web del projecte Esporus podeu trobar un catàleg de les espècies que s'encarreguen de recuperar i preservar.

*  La presentació que van fer els dos alumnes de 6è de Primària de l'escola Montfalgars i també la de Guillem Furtet estudiant de batxillerat al voltant de l'agricultura biodinàmica, que pretén aconseguir un equilibri entre el cosmos i la terra, i que segueix un calendari de plantació específic.

* La col·laboració entre instituts de secundària i escoles bressol que es duu a terme en diferents centres educatius de la ciutat de Girona. Els horts: de l'institut a l'escola bressol.

* Les idees de Montse Bofill, ànima dels tallers que es fan als horts de les escoles de Girona i responsable del Projecte Hort i Cultura de l'Ajuntament de Girona, sobre activitats didàctiques que podíem fer al voltant de l'hort escolar.

Realment ens vam adonar de la immensa quantitat de cultura que envolta un fet aparentment tan senzill com cultivar un hort ecològic i de la quantitat d'activitats i aprenentages que pot generar.

Conclusió: Estem molt contents d'haver iniciat el Projecte de l'Hort, un projecte que ja fa temps s'està aplicant amb molt d'èxit a altres escoles, i amb les noves idees i propostes de les jornades continuarem aprenent plegats, mestres i alumnes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada