dissabte, 30 d’octubre del 2010

L'hort ja està llest per a plantar i sembrar!

Avui ha sigut un dia de molta feina. Una vegada la terra a punt, ja havíem tornat a marcar les parades amb les estaques i el cordill.

Hem començat posant els rajols al mig de cada parada  que ens serviran de caminet per a no trepitjar res repartits uniformement.

Situats els rajols, és l'hora de posar-hi el compost ben repartit per totes les parades i la zona de plantes aromàtiques. En Joan l'ha anat a buscar a un pagès de la zona, ens l'ha portat i ens ha explicat com l'havíem d'escampar. Aquest compost caldrà renovar-lo una vegada a l'any.(2 big bags força plens)

També hem posat la palla pels caminets que separen les parades i al voltant de les parades (2 bales de les rectangulars). Quan estàvem posant la palla se'ns ha girat vent i en Joan ens ha recomanat que la mulléssim per evitar que sortís volant i la veritat és que ha anat molt bé. De fet s'aixecava la palla perquè al posar-la se n'aixeca molta.

Posat el compost i la palla només ens queda posar les aixetes i les mànegues per a regar. En Joan amb el taladre ha fet els forats a les mànegues que ens havia posat el lampista i hi ha posat les aixetes. A cada aixeta hi ha enganxat una mànega amb foradets d'una punta a l'altra de la parada. Hi van quatre aixetes i per tant quatre mànegues a cada parada.

Quin canvi que ha fet l'hort avui!

Gràcies altra vegada Joan per dirigir el nostre projecte i a tota la família per la vostra ajuda!

diumenge, 24 d’octubre del 2010

Finalment la terra ja és a punt!

Ja teníem les parades marcades i a punt de passar el motocultor però hem hagut de canviar de plans. La terra era massa dura i tots els intents de treballar la terra han sigut inútils. Així doncs demanarem a un tractor petit si ens pot treballar l'hort. Haurem de treure les estaques i ja les tornarem a clavar.

Però amb el tractoret encara no n'hem fet prou i hem hagut d'acabar demanant a una petita retro de passar-hi primer i després tornar-ho a intentar amb el tractor.


Ara sí que ja la tenim a punt. Per cert, moltes gràcies a en Carlos (avi de la Carla de 3r i la Laia Camps de P5) per ajudar-nos amb el nostre projecte!

Aquesta setmana hem tingut també la visita del lampista. Ja tenim també llesta l'aixeta que ens portarà l'aigua a l'hort i els tubs que garantiran que l'aigua arribi a cada parada. (Si us hi fixeu veureu els tubs a les fotos).

Les propera feina serà tornar a marcar les parades (però aquesta vegada ja definitivament). Això voldrà dir que:

* hi posarem també el cordill al voltant
* marcarem les tres zones de cada parada, dues per plantar i la tercera al mig que ens permetrà caminar pel mig de la parada (hi posarem uns rajols i a la primavera hi plantarem flors i plantes aromàtiques)
* posarem la palla pels camins al voltant de les parades.

dijous, 14 d’octubre del 2010

Marquem les parades


El dia 14, per fi, sense que plogués, vam poder marcar les parades amb el mapa, la cinta mètrica, les estaques i la massa. Uns quants alumnes de sisè amb la Marisa i en Raül ho vàrem preparar. Uns medien i, de mica en mica, els altres anaven clavant les estaques.

El proper pas serà passar el motocultor per remoure la terra i posar els rajols i els cordills a les parades.

Alba i Mariona

dimecres, 13 d’octubre del 2010

Dissenyem l'hort

Avui a la classe de 6è ens han explicat que faríem un hort a l'escola seguint el mètode Gaspar Caballero. 
Hem mirat un video on s'explica com es fa un hort en parades en crestall per saber com seria el nostre hort i quines mides havia de tenir. Hem mesurat l'espai que tenim i hem dibuixat com seria l'hort.
Farem 4 parades de 4 m. de llarg i un espai per posar-hi plantes aromàtiques.

Per marcar l'hort necessitem:

1- Estaques
2- Una massa
3- Cordill
4- Cinta mètrica
Com que aquests dies ha plogut molt avui no l'hem pogut marcar.



Tura 6è

dissabte, 9 d’octubre del 2010

3r pas: Amb quina terra ens les hem de veure?

D'això se'n diu coordinació. Ahir mateix en Joan va venir a veure com era la terra del pati de l'escola.

Un forat i sembla que és prou bona, estem de sort. Ara ens caldrà marcar les quatre parades (ja tenim ben decidit que seguirem el mètode d'en Gaspar Caballero) per després fer venir un motocultor que ens treballi una mica la terra.





Començarem a posar en marxa als alumnes. Els més grans de l'escola, els de 6è,  s'encarregaran d'aquest treball de geometria. Veurem primer el DVD on s'explica com es fa un hort amb parades en crestall i plegats prendrem mides i dissenyarem el nostre hort. Tot seguit farem la llista del material que necessitarem per a marcar-lo.

De moment ens caldrà:

* El llibre i el DVD d'en Gaspar per saber les mides de les parades i com s'han de marcar. (l'hem aconseguit a través d'internet a la Llibreria Muscaria)

* Una Cinta mètrica suficientment llarga.

2n pas: Fora pedres!

A poc a poc i bona lletra. Ja ho tenim, les pedres del futur hort tretes. La brigada de l'ajuntament ho ha fet possible. Moltes gràcies!